Windbestendige planten balkon

Windbestendige planten balkon: soorten die goed bestand zijn tegen wind

Het balkon is een plek waar we graag vertoeven, maar soms kan de wind behoorlijk roet in het eten gooien. Gelukkig zijn er planten die goed bestand zijn tegen wind en toch een prachtige toevoeging kunnen zijn aan jouw balkon. In dit artikel zullen we verschillende soorten windbestendige planten bespreken die jouw balkon kunnen transformeren in een oase van groen, ongeacht de weersomstandigheden.

Windbestendige planten voor op het balkon: een overzicht van sterke soorten

Op zoek naar planten die goed bestand zijn tegen de wind op jouw balkon? Gelukkig zijn er verschillende sterke soorten die perfect geschikt zijn voor deze omgeving. Hieronder vind je een overzicht van enkele windbestendige planten die jouw balkon kunnen opvrolijken en alle weersomstandigheden kunnen doorstaan:

 • Buxus: Deze groenblijvende struik is zeer sterk en kan goed tegen wind en regen.
 • Lavendel: Een geurige en kleurrijke plant die niet alleen bestand is tegen wind, maar ook insecten op afstand houdt.
 • Sedum: Dit vetplantje is niet alleen windbestendig, maar ook nog eens zeer onderhoudsvriendelijk.
PlantKenmerken
BuxusGroenblijvend en sterk
LavendelGeurig, kleurrijk en insectenwerend
SedumOnderhoudsvriendelijk vetplantje

Tips voor het kiezen van windbestendige planten voor uw balkon

Op zoek naar windbestendige planten voor uw balkon? Het is belangrijk om planten te kiezen die goed bestand zijn tegen de krachtige wind op een balkon. Hier zijn enkele soorten die het goed doen in winderige omstandigheden:

 • Buxus: Deze struik is zeer geschikt voor op een balkon, omdat hij goed bestand is tegen wind en weinig onderhoud nodig heeft.
 • Lavendel: Deze geurige plant is niet alleen mooi om te zien, maar ook bestand tegen de wind. Ideaal voor een zonnig balkon.
 • Grassen: Siergrassen zoals zegge en lampenpoetsersgras zijn zeer geschikt voor een winderig balkon, omdat ze flexibel zijn en goed tegen wind kunnen.
PlantensoortWindbestendigheid
BuxusHoog
LavendelGemiddeld
GrassenHoog

Door te kiezen voor deze windbestendige planten, kunt u genieten van een groen en levendig balkon, zelfs op winderige dagen. Vergeet niet om de planten regelmatig water te geven en ze goed te verzorgen, zodat ze gezond en sterk blijven. Met de juiste keuze van planten kunt u een sfeervol balkon creëren waar u het hele jaar door van kunt genieten!

Populaire soorten windbestendige planten die goed gedijen op balkons

Wil je graag wat groen toevoegen aan je balkon, maar ben je bang dat de wind de planten zal beschadigen? Geen zorgen, er zijn verschillende soorten windbestendige planten die perfect gedijen op balkons. Deze planten zijn bestand tegen de elementen en zullen er nog steeds prachtig uitzien, zelfs op winderige dagen.

Enkele zijn:

 • Buxus: Deze groenblijvende struik is bestand tegen wind en zal een mooie toevoeging zijn aan je balkon.
 • Lavendel: Deze aromatische plant houdt van zon en is zeer geschikt voor balkons die veel wind vangen.
 • Rosmarijn: Deze kruidige plant is niet alleen windbestendig, maar ook nog eens heerlijk om mee te koken.

Aanbevelingen voor het verzorgen van windbestendige planten op uw balkon

Om ervoor te zorgen dat uw balkon er altijd fris en groen uitziet, is het belangrijk om windbestendige planten te kiezen die goed bestand zijn tegen de elementen. Hier zijn enkele aanbevelingen voor het verzorgen van deze planten:

 • Kies de juiste plantensoorten: Ga voor planten die van nature goed bestand zijn tegen wind, zoals lavendel, siergrassen, hebe, en vetplanten zoals de Sedum. Deze planten zijn beter in staat om te overleven in winderige omstandigheden.
 • Zorg voor voldoende beschutting: Plaats uw windbestendige planten op een plek op uw balkon waar ze wat beschutting krijgen tegen de wind. Dit kan bijvoorbeeld achter een afscheiding of naast een muur zijn.

Vraag & Antwoord

Q: Wat zijn enkele windbestendige planten voor op het balkon?
A: Enkele windbestendige planten voor op het balkon zijn olijfbomen, lavendel, graslelies en bamboe.

Q: Waarom zijn deze planten geschikt voor winderige omgevingen?
A: Deze planten hebben stevige wortels en flexibele stelen die hen helpen om te gaan met sterke windstoten.

Q: Zijn er specifieke verzorgingstips voor windbestendige planten op het balkon?
A: Ja, zorg ervoor dat de plant voldoende water krijgt en dat de pot goed vast staat om omwaaien te voorkomen.

Q: Hoe kan ik mijn balkonplanten beschermen tegen harde wind?
A: Plaats een windscherm of gaas aan de windzijde van het balkon om de planten te beschermen tegen te veel wind.

Q: Zijn er ook bloeiende planten die goed bestand zijn tegen wind op het balkon?
A: Ja, er zijn verschillende bloeiende planten zoals bougainvillea, hibiscus en agapanthus die goed bestand zijn tegen wind.

Q: Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn windbestendige planten optimaal groeien op het balkon?
A: Zorg voor voldoende zonlicht, voeding en water, en vergeet niet om regelmatig de planten te controleren op mogelijke schade door de wind.

Samenvatting

Hopelijk heb je wat inspiratie opgedaan uit dit artikel over windbestendige planten voor op je balkon. Met de juiste keuze van planten kun je toch genieten van een groen balkon, zelfs als het waait. Of je nu kiest voor grassen, bloeiende planten of groenblijvende struiken, er zijn genoeg opties die goed bestand zijn tegen de wind. Vergeet niet om ook te letten op de standplaats en de pot waarin je de planten zet, om zo het beste resultaat te behalen. Veel plezier met het creëren van een windbestendig balkon!